Veelgestelde vragen

 

1. Is duiken gevaarlijk?

Motorrijden zonder opleiding is gevaarlijk. Duiken zonder opleiding is dat eveneens. Door een degelijke opleiding te volgen, leer jevooral hoe je veilig duikt. Duiken wordt dan net zo gevaarlijk als wandelen in het bos. Het wordt genieten van de natuur zonder de gevaarlijke obstakels die de mens heeft gebouwd, te moeten trotseren. Onze motorrijder, degelijk opgeleid, reduceert door zijn opleiding aanzienlijk zijn risico maar blijft nog steeds blootgesteld aan de gevaren die zijn omgeving mogelijks kunnen veroorzaken.

2. Moet je goed kunnen zwemmen?

Een goed zwemmer heeft natuurlijk een goede basis om te leren duiken. Zwemmen is echter ook vaak oefenen. Een duiker vertelt: "Ik herinner me mijn eigen eerste stappen in onze duikclub. Apetrots was ik toen ik de eerste lengte van het zwembad zonder stoppen overstak. Toen onze monitor me aanzette om acht lengtes opwarming te zwemmen keek ik waarschijnlijk zeer beteuterd. Een jaar later, legde ik diezelfde opwarmingsoefening af zonder me eigenlijk te realiseren dat dit ooit een obstakel was."

3. Is duiken duur?

Net zoals gelijk welke andere sport heb je ook een uitrusting nodig. Je eigen budget bepaalt wat je uitrusting zal kosten. Met de hulp van je ervaren clubduikers ga je het best van start. Een degelijke basisuitrusting is vaak stukken goedkoper dan een trendy uitrusting met half dezelfde duurzaamheid. Een complete duikersuitrusting wordt met de jaren opgebouwd, zodat je geen grote budgetten hoeft vrij te maken om toch bij aanvang reeds plezier te hebben. Een duiker is van nature uit zeer sociaal, je vindt dan ook snel een goede ziel die likkebaardend door de duikerssnoepwinkel met je meeloopt en je de gevatte keuzes helpt maken. Onze club geniet belangrijke kortingen in meerdere duikcentra waarmee je al snel een eind verderop raakt.

4. Voor wie is duiken uitgesloten?

Mensen met claustrofobie, lucht- en/of hart aandoeningen zetten het best duiken uit het hoofd. Verder is duiken eigenlijk een van de meest toegankelijke sporten die er is. Dr. Karel Ringoet, een duikidealist in hart en nieren, verwierf wereldfaam door een duiktherapie te ontwikkelen die mensen met psychische en/of lichamelijke stoornissen en handicaps helpt hun tekortkoming te overkomen. Karel is reeds meer dan 25 jaar een actief BDA lid.

5. Is duiken gezond?

Om een aanzienlijke sportprestatie neer te zetten hoef je geen olympisch kampioen te zijn, omdat bewegingen onder water heel anders zijn dan boven water. Beweging haakt samen met ademhalingscontrole. Duiken heeft hier veel mee te maken. Wees dan ook niet verbaasd dat plots je hele conditie blijkt enkele stappen voorwaarts gemaakt te hebben, of je na een duikuitstap je plots vermoeid voelt en inslaapt. Pieker je wel eens of zit je tot de nek in de stress, dan is duiken de ideale therapie. De onderwaterwereld straalt rust uit en is bovendien wondermooi.

6. Wat voor mensen trekt een dergelijke sport?

Het duikersmilieu is een sociale omgeving. Je vindt er mensen uit elk milieu. Ben je dokter, fabrieksarbeider of VRT weervrouw, duiken heeft met passie te maken en niets met sociale rangorde.

7. Waarom betaal je lidgeld?

De aankoop van duik- en veiligheidsmateriaal, werkingskost van het bestuur, en vooral een degelijke groepsverzekering vormen de voornaamste uitgaven van onze club. Voor de rest is de club opgebouwd uit idealisten die je gratis leren duiken, je examens afnemen en je begeleiden met duikuitstappen. Zonder dit idealisme zou duiken een hele dure sport zijn.Meer info vind je op de pagina van het lidgeld

8. Wat heb ik nodig om te starten met duiken?

Voor je eerste drie trainingen heb je een zwembroek en een badmuts nodig. BDA stelt je met plezier de rest van de uitrusting ter beschikking. Indien je beslist dat dit echt iets voor je is, heb je een stel zwemvinnen nodig, een loodgordel en een duikbril. Deze zaken kan je zelf of via de club aankopen. De clubkorting en de ervaring van de onze materiaalmeester geven je voor een kleine 100 € een uitrusting waarmee je jaren van start kunt. Let wel dat je een veilige duikbril niet in een souvenir winkel aan zee, zelfs niet in een algemene sportwinkel vindt. Voor buiten duiken in een meer, steengroeve of de zee, heb je een duikpak, aangepaste zwemvinnen en handschoenen nodig. Een ontspanner, luchtfles en trimvest kan je aanvankelijk van de club lenen maar op termijn is een tweedehands of nieuwe uitrusting toch aangewezen. Regelmatig gaan onze mensen op zoek naar het materiaal van duikers die aan een meer complete, duurdere uitrusting toe zijn. De goede relaties die onze BDA mensen onderhouden met de Nelos duikfederatie en vele Belgische clubs, zijn hierbij van onschatbare waarde.

Welk document heb ik nodig voor de medische keuring?

Het medisch attest moet je door de dokter laten invullen en zelf ook aftekenen.
Volwassenen (+14jaar)
Jeugd Meisje (-14jaar)
Jeugd Jongen (-14jaar)

9. Waarom zou ik duiken in clubverband?

Zowel uit financieel, sociaal als uit veiligheidsoogpunt biedt duiken in clubverband voordeel. Indien je duikt met een partner waarin je het volste vertrouwen hebt, dan kan je genieten van je duik. Met de club zal je steeds duiken in wateren aangepast aan je duikcapaciteiten om risico’s vermijden. Via de relaties die onze club onderhoudt met andere duikclubs, krijg je de mogelijkheid om te duiken op plaatsen die anders ontoegankelijk zouden zijn. BDA heeft meer dan 30 jaar ervaring als diepzee duikschool. Door veiligheid hoog in het vaandel te dragen is BDA erin geslaagd om duiken toegankelijk te maken voor iedereen.

10. Is duiken nu stressontladend of stressopbouwend?

Je herinnert je wellicht het aquarium bij de tandarts die de nerveuze patiënt helpt te kalmeren, of de waterpartij in de tuin waar het zo fijn vertoeven is. Water straalt rust uit, duiken is nog een stap verder in de waterwereld. De fauna onderwater is zeer rijk. Een ogenschijnlijk donker meer, straalt onderwater en het krioelt er van leven.

11. Is een duikopleiding noodzakelijk?

Ja, en een goede duikopleiding neemt tijd. In onze club leer je de eerste 4-6 maanden in het zwembad om te gaan met apparatuur en hoe je veilig het hoofd kunt bieden aan een onverwacht probleem onder water.Verder wordt je meerdere jaren begeleid door ervaren monitoren in open water duiken. Commerciële duikopleidingen streven snelle winst na. Na amper enkele malen in het zwembad kan je omgaan met je duikapparatuur en mag je duiken in open water met een monitor. Indien er zich geen probleem stelt is er niets aan de hand, maar een verkeerd handelen kan je in zo'n geval wel het leven kosten.

12. Indien ik een duikopleiding in België volg, mag ik dan elders ook gaan duiken?

Zeker, Noordzee duikers genieten wereldfaam. Onze wateren zijn gekend voor hun beperkte zichtbaardheid en de felle stroming die op gekende duikplaatsen heerst. Op de meeste andere duikoorden ter wereld is de moeilijkheidsgraad lager dan bij ons. Vaak worden Belgische duikers dan ook graag onthaald en genieten ze een betere reputatie dan andere duikers.

13. Waar kan ik zowat duiken?

Duiken kan je op erkende duikplaatsen waar de duikveiligheid is gecontroleerd. In België zijn dit vooral natuurdomeinen zoals bvb in Ekeren (nabij Antwerpen), Overmere en speciaal voor duiken uitgeruste voormalige steengroeven (vooral in het Waalse gedeelte van het land). Zeeduiken doen we meestal in Nederland in de Oosterschelde waar verschillende erkende duikplaatsen zijn. Clubleden organiseren ook sporadisch een duikvakantie naar warmere oorden zoals naar de Rode Zee in Egypte.

14. Moet ik steeds vergezeld zijn van een tweede duiker?

Je kan er nooit alleen op uit: weer heeft dit met veiligheid te maken. Enkel gebrevetteerde duikers mogen in principe duiken, het gezamenlijk aantal sterren van 2 samen duikende duikers moet minstens 5 zijn.

15. Wat zijn de verschillende niveaus in een duikopleiding?

Erkende duikopleidingen, zoals door onze club toegepast, zijn onderhevig aan de criteria van de Belgische Nelos duikfederatie. De Nelos is op zijn beurt erkend door de wereldvereniging voor Diepzee duiken en onderwateronderzoek CMAS.

Elk duikniveau wordt aangeduid door een ster:

  • Een beginnend duiker haalt zijn eerste ster na een eerste aantal buiten duiken en een aantal afgelegde proeven in het zwembad en buiten.
  • De tweede ster (2*) wordt behaald na een theoretisch examen gevolgd door praktische proeven in het zwembad en buiten in open water.
  • De derde (3*) en vierde (4*) ster brevetten worden telkens adhv duikervaring en meereisende proeven behaald. Erkende monitoren binnen onze club kunnen tot de derde ster (3*) alle nodige proeven binnen de club afnemen. Voor de hogere opleiding wordt beroep gedaan op examinatoren van de Nelos federatie.
  • Na de 4’de ster, kan een ervaren duiker zich kandidaat stellen voor duikmonitor 1*Instructeur , 2*Instructeur en 3*Instructeur. Alle Instructeur proeven worden jaarlijks op nationaal niveau afgelegd bij de erkende Nelos examinatoren.

16. Hoeveel kost een homologatie van een brevet?

De homologatie van een brevet is afhankelijk van het niveau (vanaf 1 januari 2019 moet de betaling gebeuren voor de aanvang van de opleiding)
1*D: 125 euro
2*D: 65 euro
3*D: 50 euro
4*D en AI: 45 euro
1*I, 2*I en 3*I: 45 euro
Jeugd Brons/Zilver/Goud Dolfijn: 35 euro

16. Waar kan ik jullie GDPR verklaring lezen?

Je persoonlijke gegevens worden veilig in onze administratie bewaard. Onze volledige GDPR verklaring kan je hier lezen